Vegmania.cz | Bulgur.cz | Tempeh.cz | Seitan.cz | Rostlinna-mleka.cz

Otázky a odpovědi

Jak vyrobit rostlinnou smetanu?

Postup je stejný, jenom logicky použijte méně vody podle požadované hustoty. Počítejte s tím, že rozmixovaná směs se hůře cedí, na sítku je potřeba ji více míchat lžící, aby protekla.

Jak dlouho rostlinné mléko skladovat?

Doma vyrobené čerstvé rostlinné mléko je dobré ihned zpracovat. Je možné jej skladovat v lednici v uzavřené nádobě, osobně bych jej spotřeboval do 48 hodin, i když jsem u jiných veganů slyšel o využití až do 3-5 dnů. Záleží mimo jiné na surovině, z kterého je mléko vyrobeno, některé tuky jsou náchylnější na oxidaci.

Co udělat s drtí?

Záleží podle suroviny: u neloupaného konopného semínka je slupka velmi tvrdá, takže nezbývá nic jiného, než ji vyhodit (nejlépe na kompost či do bioodpoadu). Naopak u výkoných mixérů např. v případě kešu nebo mandlí prakticky není co cedit. U většiny ostatních semen se stravitelnou slupkou je možné drť použít do kaší, sušených placek, raw kuliček a podobně. Počítejte však s tím, že větší část živin však skončila v „mléce“, takže drť (mdlejší chuti) by měla být spíše jako příměs než hlavní složka.